Je Bent Niet Alleen: 10 Gezichten van Zwangerschapsverlies
Als je deze blog leest, dan heb je misschien een miskraam of een andere vorm van zwangerschapsverlies meegemaakt. Je kunt je hier heel erg alleen in voelen. Het is belangrijk om te weten dat je dat niet bent en dat zwangerschapsverlies is verschillende vormen, best veel voorkomt. Ondanks dat het onderwerp zwaar is, kan het helpend zijn om hier cijfers over te zien zodat je kunt zien dat je niet alleen bent.
1 op de 4 stellen krijgt te maken met een vorm van zwangerschapsverlies. Die cijfers liegen er niet om. Grote kans dat er in jouw directe omgeving dus ook mensen zijn die dit hebben meegemaakt.
Helaas heerst er nog steeds een behoorlijke taboe op dit thema en vinden mensen het soms moeilijk om hier over te praten.
Door meer openheid te creëren over zwangerschapsverlies kunnen we hopelijk voorkomen dat stellen die dit meemaken, zich eenzaam voelen.

1. Miskraam
Wat betekent het?
Dit is de bekendste vorm van zwangerschapsverlies. Bij een miskraam stopt de zwangerschap meestal spontaan binnen de eerste 12 weken. Feitelijk spreken we over een miskraam als de zwangerschap eindigt voor de 24e zwangerschapsweek. In de prijktijk wordt meestal de grens van 16 weken aangehouden.
• voor de 12 weken spreken we over een vroege miskraam (dit komt het vaakst voor).
• Tussen 12 en 16 weken spreken we over een late miskraam.
• Na 16 weken maar voor de 24 weken spreken we soms over foetale sterfte.
Wist je dat?
Ongeveer 10 tot 15% van alle erkende zwangerschappen eindigt in een miskraam. 1 op de 4 stellen krijgt te maken met deze vorm van zwangerschapsverlies. Ondanks de statistiek is jouw ervaring uniek en verdient jouw verdriet de ruimte.
2. Missed Abortion
Wat betekent het?
Bij een missed abortion is het embryo overleden, maar blijft je lichaam soms in de veronderstelling dat alles in orde is. Dit verlies komt vaak geruisloos voor en wordt pas later ontdekt.
Wist je dat?
Ongeveer 50% van alle vastgestelde miskramen zijn een missed abortion. Dat is dus ongeveer 5 tot 7,5% van alle zwangerschappen.
3. Mola-zwangerschap
Wat betekent het?
Een mola-zwangerschap is een zeldzame vorm van zwangerschapsverlies waarbij zich een abnormale placenta ontwikkelt, vaak zonder een levensvatbare foetus. In plaats van een normale baby ontstaat er een soort "mole", een vergrote, abnormale placenta met met vocht gevulde cysten.
Wist je dat?
Het komt voor bij ongeveer 1 op de 600 tot 1 op de 1.000 zwangerschappen. Hoewel het zeldzaam is, kan het een flinke impact hebben en is het belangrijk dat vrouwen weten dat ze er niet alleen voor staan als dit gebeurt.
4. Lege Vruchtzak
Wat betekent het?
Soms vormt zich een vruchtzak, maar ontwikkelt zich geen embryo. Een echo toont dan een lege vruchtzak zak.
Wist je dat?
Ook deze vorm van zwangerschapsverlies komt in ongeveer 50% van alle vastgestelde miskramen voor.
5. Chemische Zwangerschap
Wat betekent dat?
Je zwangerschapstest wordt positief, maar de zwangerschap eindigt zo vroeg dat er nog geen embryo zichtbaar is op de echo.
Wist je dat?
Deze vorm van zwangerschapsverlies valt feitelijk niet onder de vastgestelde miskramen omdat dit zo vroeg in de zwangerschap gebeurd dat er nog geen echo geweest is. Ongeveer 8 tot 10% van de zwangerschappen die zijn vastgesteld doormiddel van een zwangerschapstest, eindigen op deze manier. Echter zijn de werkelijke cijfers vermoedelijk veel hoger omdat het ook zo vroeg kan gebeuren dat een vrouw niet eens wist dat zij zwanger zijn. De schatting is dat het in werkelijkheid om ongeveer 30 tot 50% van alle concepties gaat.
6. Verlies van één of meer kindjes in een Meerlingzwangerschap
Wat betekent dat?
In een meerlingzwangerschap kan het gebeuren dat één (of meer) embryo(s) wegvalt terwijl de ander doorgroeit. Feitelijk blijf je dus zwanger.
Wist je dat?
Er zijn verschillende scenario's voor zwangerschapsverlies in een meerlingzwangerschap. Eén mogelijkheid is het "vanishing twin syndrome". Dat betekend dat er op een echo eerst meerdere embryo's zichtbaar waren maar dat één van de embryo's zich niet verder heeft ontwikkeld en door het lichaam is opgenomen. Dit gebeurd in ongeveer 20 a 30% van de meerlingzwangerschappen. Het kan ook zo zijn dat het lichaam één (of meer) van de embryo's afstoot en er wel daadwerkelijk bloedverlies optreed en er zich een feitelijke miskraam voordoet. Over hoe vaak dit voorkomt zijn geen cijfers bekend.
7. Buitenbaarmoederlijke Zwangerschap
Wat betekent dat?
Hier nestelt een embryo zich buiten de baarmoeder, meestal in een eileider, wat levensbedreigend kan zijn.
Wist je dat?
Ongeveer 1 a 2% van alle zwangerschappen verloopt buiten de baarmoeder. Dit verlies vraagt om directe medische interventies.
8. Abortus
Wat betekent dat?
Een abortus kan om verschillende redenen worden uitgevoerd. Soms is dit noodzakelijk omdat de gezondheid of het leven van de moeder ernstig in gevaar is. Het kan ook zijn dat er bij het kindje zeer ernstige, mogelijk levensbedreigende afwijkingen zijn geconstateerd waardoor de ouders de keuze maken het kindje verder lijden te willen besparen. Een andere mogelijkheid is dat er, om wat voor reden dan ook, gekozen wordt om de zwangerschap niet door te zetten maar dit niet te maken heeft met medische complicaties.
Wist je dat?
Ongeveer 1 tot 3 op de 1000 zwangerschappen eindigen door een abortus wegens medische complicaties.
9. Stilgeboorte
Wat betekend dat?
Feitelijk gaat het om een kindje dat na de 24e zwangerschapsweek komt te overlijden in de baarmoeder of tijdens de bevalling. Dit noemen we dan een stilgeboorte.
Wist je dat?
Ongeveer 1 op de 200 zwangerschappen eindigt in een stilgeboorte.
10. Overlijden kort na de bevalling
Ook als een kindje voor de 24e zwangerschapsweek geboren wordt, kan het levend ter wereld komen. Helaas zien Nederlandse artsen dan geen mogelijkheden om het kindje een kans op leven te geven. Het kindje zal dan kort na de bevalling alsnog komen te overlijden.
Wist je dat?
Bij een geboorte tussen de 22e en 23e zwangerschapsweek is de kans ongeveer 5 a 10% dat het kindje levend geboren wordt. Voor de 22e zwangerschapsweek is die kans vrijwel nihil.
Er zijn ook verschillende scenario's mogelijk als je jouw kindje verliest in een fertiliteitstraject. Hier verschijnt binnenkort een blog over.
Reactie plaatsen
Reacties