Voor de geboorte van Joshua schreef ik een geboorteplan. Of nouja, ik heb een format op internet gebruikt en deze aangepast aan mijn wensen. Ook voor de geboorte van onze dochter vind ik het belangrijk dat onze wensen op papier staan en dat die besproken zijn met de verloskundige. Lees mee hoe ik het deze keer aanpakte!
Ik koos er deze keer voor om mijn geboorteplan zelf te schrijven. Ik heb hiervoor wel het geboorteplan van Joshua als leidraad gebruikt. Ook om ervoor te zorgen dat ik niets zou vergeten. Ik koos ervoor om het geboorteplan dit keer zelf te schrijven omdat ik wil dat het kort, duidelijk en overzichtelijk is. In alle hectiek is het misschien niet mogelijk om een heel verhaal van 10 pagina's door te spitten. Ik koos er daarom voor om in kopjes te werken en onze wensen strak en kort te beschrijven. Het staat misschien en beetje autoritair, maar dan is in elk geval duidelijk wat wij willen. Ik hoopte eigenlijk alles op één A4 te kunnen schrijven, maar dat is helaas niet gelukt. Dit komt ook een beetje door het lettertype, maar ik vind het ook belangrijk dat het goed leesbaar is.
Hierboven vind je het geboorteplan dat ik gebruikte voor Joshua. Je kon deze toen zelf aanpassen op de website www.deverloskundige.nl onder het kopje bevalling. Helaas kan dit nu niet meer, maar vind je er nog wel een checklist voor het schrijven van een geboorteplan. Zoals gezegd gebruikte ik zijn geboorteplan ook voor het schrijven van het nieuwe geboorteplan. Onze wensen zijn grotendeels hetzelfde gebleven, maar er zijn ook wensen bijgekomen. Dit om verschillende redenen. Van sommige dingen wist ik bijvoorbeeld niet eens dat het kon, en andere dingen ben ik mij na de geboorte van Joshua meer in gaan verdiepen. Ik neem jullie graag mee in de totstandkoming van dit geboorteplan!
Hierboven kun je het geboorteplan lezen dat ik schreef voor onze dochter. Ik zal jullie stap voor stap meenemen in mijn beweegreden.
Plaats van bevallen..
Net als bij Joshua wil ik ook nu graag in bad bevallen. Ook nu zal het bad bij ons op te slaapkamer komen te staan. Mocht het niet lukken in bad, dan wil ik uitwijken naar ons bed.
Aanwezig tijdens de bevalling..
Bij deze bevalling zal een bevallingsfotografe aanwezig zijn. Ik ben echt heel erg blij dat zij komt en ik hoop dat zij de bevalling op een mooie manier vast kan leggen. Ik vind het heel erg jammer dat ik geen foto's heb van de geboorte van Joshua en daarom hebben wij nu deze keuze gemaakt. Ik wil dat Tim zich op mij kan richten, en niet de geboorte van zijn dochter moet beleven door een camerascherm.
Naast de verloskundige en de kraamhulp wil ik verder geen stagiaires aanwezig hebben tijdens de bevaling. Dit omdat ik het belangrijk vind dat er rust is. Meer mensen zorgen voor meer onrust, zeker als iemand alles uitgelegd moet krijgen.
Verder staat Joshua hier genoemd. Dit is compleet afhankelijk van de situatie op het moment van bevallen. Mocht het bijvoorbeeld midden in de nacht beginnen, dan ga ik Joshua niet wakker maken en wegbrengen. Tenzij er natuurlijk aanleiding voor is om dat wel te doen. Als ik rustig ben en de bevalling verloopt soepel, dan lijkt het mij ook wel heel bijzonder als Joshua bij de geboorte van zijn zusje aanwezig is. Maar die beslissing wil ik pas nemen als het moment daar is.
Pijnmedicatie..
Ik wil geen gebruik maken van pijnmedicatie. Ik vind het belangrijk dat mijn kindje nuchter ter wereld komt. Mocht het om medische redenen noodzakelijk zijn om mij toch iets toe te dienen, dan zou ik dat heel jammer vinden. Dit staat namelijk heel erg hoog op mijn prio lijstje.
Ingrepen tijdens de bevalling..
Het kan natuurlijk zijn dat het medisch noodzakelijk is om in te grijpen tijdens de bevalling. Ik vind het dan heel belangrijk dat dit besproken wordt. Ik wil niet dat er uit voorzorg ingeknipt wordt. Dit omdat een scheur vaak netter geneest. Knippen dus alleen indien dit medisch noodzakelijk is.
Tijdens de uitdrijving..
Wat een stom woord is dat he, uitdrijving. Alsof we de duivel moeten uitdrijven! Anyway, ik wil graag de vrijheid behouden om zelf te bepalen welke houding ik prettig vind. Daarnaast wil ik graag zelf ons meisje aanpakken, of wil ik dat Tim dit doet! Ik vind het belangrijk dat de eerste handen die haar aanraken, de handen van papa of mama zijn, niet die van een vreemde.
Direct na de geboorte..
Ik wil graag een gedeeltelijke lotusbevalling. In de placenta zitten enorm veel voedingsstoffen en zodra de navelstreng wordt afgeklemd, wordt de toestroom daarvan gestopt. Ik vind het dan ook heel belangrijk dat ons kindje zoveel mogelijk van deze voedingsstoffen meekrijgt. Ik heb dus ook in mijn geboorteplan gezet dat ik wil dat de navelstreng niet wordt afgeklemd voordat de placenta geboren is en de navelstreng volledig is uitgeklopt.
De navelstreng willen wij doorknippen met een eigen schaartje. Dat hebben wij bij Joshua ook gedaan. Dat schaartje is achteraf gegrafeerd met zijn naam en geboortedatum. Super bijzonder!
Ik wil dat de navel daarna wordt afgebonden met een veter, niet met een klem. Bij Joshua had ik hier niet over nagedacht. Nooit bij stilgestaan dat er ook nog andere mogelijkheden zouden zijn. Zo'n klem is natuurlijk van hard plastic. Dat lijkt me niet bepaald comfortabel. Vandaar dat ik nu de keuze maak voor een veter. Op internet kun je via verschillende websites navelveters bestellen in de leukste kleurtjes en zelfs met een figuurtje!
Ik vind het belangrijk dat ik na de geboorte de tijd krijg om huid op huid contact met ons meisje te hebben. Dit is ook belangrijk om de borstvoeding goed op gang te brengen. Daarna wil ik graag dat Tim haar van mij overneemt voordat er verdere tests worden gedaan. Dit ook weer omdat ik het belangrijk vind dat zij eerst in handen is van haar ouders, in plaats van in de handen van vreemden.
Als het medisch mogelijk is, wil ik ook graag de placenta in bad geboren laten worden. Dit lijkt me gewoon heel bijzonder.
Indien medisch ingrijpen noodzakelijk is..
Daar gaan we natuurlijk niet van uit, maar een bevalling laat zich niet plannen en helaas gaat het niet altijd vlekkeloos. Ik vind het dan ook belangrijk om duidelijk op te schrijven wat wij in dat geval verwachten. Ten eerste wil ik dat alle opties met ons besproken worden. Wij willen natuurlijk het beste voor ons kindje, maar ik wil ook weten wat ons te wachten staat. Ik wil weten wat er gaat gebeuren en ik wil weten wat de effecten daarvan op ons kindje kunnen zijn.
Mocht het zover komen dat een keizersnede noodzakelijk zou zijn, dan zou ik graag onze dochter geboren willen zien worden. In dien het voor mij dan niet mogelijk zou zijn om huid op huid contact met ons kindje te hebben, dan wil ik dat Tim dit overneemt. Ik vind het belangrijk dat zij zich veilig en geborgen voelt.
De medisch noodzakelijke onderzoeken zou ik graag in mijn bijzijn gedaan zien worden, als dit niet kan, dan wil ik dat Tim bij onze dochter blijft, ik wil niet dat zij alleen is.
Ik geef Tim in dit stukje ook toestemming om medische beslissingen voor mij te nemen als ik daar zelf niet toe in staat ben.
Voeding..
Ik wil ons kindje borstvoeding geven. Dit is heel erg belangrijk voor mij. Ik heb dan ook in het geboorteplan geschreven dat ik absoluut niet wil dat ons kindje kunstvoeding wordt aangeboden. Mocht om wat voor reden dan ook de borstvoeding niet direct op gang komen, of onze dochter niet direct goed in staat zijn om zelf te drinken, dan heb ik zelf gekolfde melk achter de hand zodat zij daarmee gevoed kan worden. Mocht dit onvoldoende zijn, dan wil ik dat er gekeken wordt naar donormelk. Ik wil gewoon echt niet dat er kunstmatige stoffen worden aangeboden. Tevens wil ik dat er met eventueel bijvoeden gekeken wordt naar de natuurlijke maaginhoud. Ik schreef hier eerder over in mijn blog over borst voeden. Kunstvoeding wordt nu eenmaal in andere hoeveelheden aangeboden dan borstvoeding. Ik wil niet dat haar maagje onnodig wordt opgerekt.
Kindjes krijgen na de geboorte een shot vitamine K. Dit kan oraal, of via een injectie worden toegediend. Ik wil niet dat ons kindje een injectie krijgt, zo'n geboorte in al traumatisch genoeg. Ik zorg dus ook dat wij zelf vitamine K in huis hebben zodat ze haar dit kunnen geven.
Bijzonderheden..
Hier heb ik bepaalde dingen nog een keer aangehaald, zoals de geboortefotografe en het navelschaartje.
Ook heb ik hier neergezet dat ik wil dat bij de medische controles het mondje van ons meisje gecontroleerd wordt op een te kort tongriempje en te strak lipbandje. Bij Joshua kwamen we er pas na drie weken achter dat dit het geval was. Hadden we dit eerder geweten, hadden we mogelijk een hoop voedings- en gewichtsproblemen kunnen voorkomen.
Als laatst heb ik benoemd dat als Joshua niet bij de bevalling aanwezig is, dat ik wil dat hij zo snel mogelijk bij ons komt. Op het moment dat hij zijn zusje ontmoet, wil ik daar geen ander bezoek bij aanwezig hebben. Ik vind het belangrijk dat Joshua op een rustige manier kennis maakt met zijn zusje, en daar moet hij ook de ruimte voor krijgen.
Mijn tips voor het schrijven van een geboorteplan..
Als eerst wil ik zeggen dat je van te voren nooit kunt inschatten hoe een bevalling zal verlopen. Probeer het geboorteplan dus ook te zien als een handvat, niet als een script.
Ga eens opzoek naar andere opties als er dingen zijn waar je over twijfelt. Lees eens het geboorteplan van een andere mama. Misschien haal je hier dingen uit waar je zelf nooit over nagedacht had.
Schrijf op wat voor jou belangrijk is! Het maakt niet uit hoe een ander daar over denkt, het is jouw bevalling en jouw kindje.
Hou je geboorteplan kort en overzichtelijk. Tijdens een bevalling is er geen tijd om een boekwerk van 20 pagina's door te lezen op zoek naar jouw wensen op een bepaald gebied.
Zorg dat je het geboorteplan digitaal verzend naar de mensen die bij de geboorte aanwezig zullen zijn zodat zij zich alvast kunnen inlezen in jouw wensen. Een hard kopie tijdens de bevallig is altijd handig om nog even snel bij iemand onder de neus te kunnen (laten) drukken.
Heb jij ook een geboorteplan geschreven? Hoe heb je dit aangepakt? Had je het idee dat er iets mee gedaan werd? Let me know!
Reactie plaatsen
Reacties